• English
  • Kontakty
  • Fakulty a součásti
    Česká zemědělská univerzita v Praze
    Fakulty a institut
    • Provozně ekonomická fakulta
    • Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
    • Technická fakulta
    • Fakulta životního prostředí
    • Fakulta lesnická a dřevařská
    • Fakulta tropického zemědělství
    • Institut vzdělávání a poradenství
    Ostatní součásti
    • Knihovna
    • Katedra tělesné výchovy
    • Odbor informačních a komunikačních technologií
    • Koleje a menza
    • Statky ČZU
    • Lesy ČZU
    • Vinařsví ČZU
BeCoMe

Systémy reálného světa jsou ovlivňovány mnoha neurčitými okolnostmi, což u těchto systémů ztěžuje plánování, modelování, predikci i rozhodování. Rozhodovací postupy jsou proto často založeny na názorech expertů, kteří vyjadřují svá stanoviska, každý ze svého úhlu pohledu. V závislosti na složení teamu expertů, jejich názory na danou problematiku mohou být nesourodé či dokonce protichůdné. V takové situaci je základní potřebou nalézt co nejlepší kompromis/shodu v názorech expertů. V našem dlouholetém výzkumu na České zemědělské univerzitě v Praze (ČZU) jsme vyvinuli unikátní metodu BECOME (Best-Compromise-Mean) pro nalezení optimálního rozhodnutí při skupinovém rozhodování, které odpovídá nejlepšímu kompromisu (shodě) všech expertů. Optimální rozhodnutí je výsledkem výpočetně složitého fuzzy matematického modelu a aparátu.

Předkládaný nástroj založený na optimální BECOME metodě je zcela unikátní, užitečnou, jedinečnou a snadno dostupnou pomůckou v řadě rozhodovacích problémů: např. při rozhodování o opatřeních spojených s bezpečností státu a veřejného zdraví, podnikových investicích, opatřeních proti suchu/povodním, otázkách energetické soběstačnosti, výběrových řízeních, IT zakázkách a v celé řadě dalších případů.

Hlavní výhody metody BeCoMe

Nástroj je založený na unikátní metodě BeCoMe. Mezi přednosti metody patří zejména to, že:

  1. poskytuje teoreticky nejlepší možný kompromis při rozhodování na základě návrhů/doporučení expertů, přičemž jednotlivá doporučení mohou být i protichůdná;
  2. umožňuje posoudit kvalitativní aspekty rozhodovacího problému (ano/ne) i jeho kvantitativní parametry;
  3. umožňuje expertům vyjadřovat stanovisko ostrými čísly, fuzzy čísly i Likertovými lingvistickými výrazy;
  4. je rychlá, poskytuje návrh řešení okamžitě;
  5. má snadno dostupný nástroj s intuitivním ovládáním.

 

Nástroj BeCoMe ke stažení

Zadejte Vaše jméno, příjmení, e-mail a odkaz pro stažení nástroje BeCoMe Vám bude odeslán na zadaný e-mail.

Kontaktní informace

Ing. Jan Tyrychtr, Ph.D.
E-mail: tyrychtr@pef.czu.cz
Provozně ekonomická fakulta
Česká zemědělská univerzita v Praze
Kamýcká 129
165 00 Praha 6 - Suchdol 

Tel. ústředna: +420 224 381 111
GPS souřadnice: 50.1309089, 14.3733350

Autorská práva

Autory metody BECOME a tohoto programu založeném na metodě BECOME jsou

  • prof. Ing. Ivan Vrana, DrSc.
  • Ing. Jan Tyrychtr, Ph.D. 

z Katedry informačního inženýrství PEF ČZU v Praze.


English ☰ Menu

Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.

Nastavení pravidel pro Cookies
Na webových prezentacích České zemědělské univerzity v Praze (pod doménou czu.cz) používáme soubory cookies. Tyto soubory nám poskytují možnosti, jak lépe poskytovat služby a dále nám pomáhají analyzovat výkon webu. Informace o tom, jak naše weby používáte, můžeme sdílet se svými partnery působícími v oblasti sociálních médií, inzerce a analýz. V nastavení si můžete následně vybrat, které cookies můžeme používat. Svůj udělený souhlas, můžete kdykoliv změnit či odvolat.
Bezpodmínečně nutné soubory cookies
Tyto cookies jsou zásadní pro správnou funkčnost webu. Zajišťují správné zobrazení, odesílání formulářů a bez těchto cookies vám nemůžeme na našich webových stránkách poskytovat služby.
Analytické a statistické cookies
Tento druh cookies používáme k vyhodnocování návštěvnosti a výkonu webových prezentací, např. kolik lidí dané prezentace navštěvuje, v jaké frekvenci, jaké informace hledáte, které naopak nenacházíte a které informace jsou nejdůležitější. Na základě těchto dat můžeme zlepšovat obsah a vylepšovat tak nabízené služby a informace.
Reklamní cookies
Reklamní cookies využívají naši partneři ke zobrazování relevantní reklamy na základě vašich preferencí.